Pàgines

26 de març del 2011

Pa de sègol amb nous

Seguint amb la meva dèria 'panarra', aquesta setmana he provat de fer una pa, originari d'Alemanya, que menjo sovint a casa dels meus pares i m'encanta: el pa de sègol amb nous. És un pa contundent, perquè tota la farina que es fa servir per elaborar-lo és integral, però té un gust molt intens i deliciós. A més a més, és molt sà, perquè el sègol és alt en potasi, conté molt fibra, el seu consum va bé per la circulació i l'aconsellen als diabètics perquè redueix l'absorció de sucres. Més motius no us puc donar perquè us animeu a fer-lo! Endavant!

Ingredients
450g de farina de sègol integral
20g de llevat fresc
100ml de llet tèbia
200ml d'aigua 
una mica de sal
80g de nous

Per fer pa amb farina de sègol, recomanen partir d'una massa mare, perquè el pa guanyi en esponjositat. El sègol té menys gluten que el blat, que és el que fa que el pa creixi quan el deixem llevar i quedi esponjós al coure'l. Amb una massa fermentada s'aconsegueix més fàcilment. Per això he fet servir una massa biga que he preparat la nit abans amb 100ml d'aigua tèbia, 5g de llevat fresc i 150g de farina. Si aneu a la recepta de pa de xapata us detallo bé com fer-la.



A l'endemà, he començat per desfer el llevat a l'aigua tèbia i tamisar la farina en un bol. A la massa mare, que avui s'havia convertit en una massa esponjosa que desprenia una olor increïble, li he afegit una mica de sal, hi he tirat l'aigua tèbia amb el llevat i la llet, també tèbia, i ho he barrejat amb la mà. Quan ha començat a formar-se una massa, ho he tirat al marbre, he amassat durant uns 10 minuts i ho he deixat reposar en el mateix bol, tapat amb un drap humit. Penseu que a les quantitats dels ingredients els hi heu de restar les que heu utilitzat per preparar la massa mare. 

Al cap d'un parell d'hores la massa havia duplicat pràticament el seu tamany. L'he aixafat una mica per treure-li els gasos i li he afegit les nous. Li he donat forma i l'he ficat al forn (apagat!), perquè llevés una horeta més. 

Passada aquesta estona, li he fet tres tallets, l'he arrebossat amb una mica de farina i, amb el forn preescalfat, l'he deixat coure 15 minuts a 250ºC i després 30 minuts més a 210ºC. Per assegurar-vos que està cuit, donen-l'hi la volta i piqueu, si sona buit és que està cuit. Deixeu-lo refredar sobre una reixeta o, si no en teniu, sobre una fusta, com faig jo. Quan s'hagi refredat ja us el podreu menjar i ja veureu com està boníssim!

1 comentari:

  1. Està rebueeeeen!! Jijijjji i fa com un gustet a sobrassada (?!?!) molt bo!! :)

    ResponElimina