Pàgines

12 de març del 2011

Pa de xapata

Avui m'he decidit a provar de fer  una especialitat de pa italiana que m'encanta: la xapata!

Per fer aquest pa s'utilitza una massa prefermentada, o massa mare, amb què s'elaboren molts pans europeus i que es fa amb farina, aigua i una petita quantitat de llevat perquè fermenti. Per a la xapata s'utilitza la Biga, una massa que s'ha de preparar un dia abans, però que dóna al pa un toc d'acidesa suau i un gust incomparable.


Per preparar la biga necessitem:


Ingredients


175g de farina blanca força

5g de llevat fresc
100 ml d'aigua tèbia

Posem el llevat dissolt en 50ml d'aigua tèbia i ho deixem reposar 10 minuts. Mentrestant, tamisem la farina dins d'un bol gran. Quan ha passat el temps de repòs del llevat amb l'aigua, l'afegim a la farina i també hi afegim la resta de l'aigua. Barregem per formar una massa suau i ferme i ho bolquem sobre una superfície enfarinada. Amassem durant uns cinc minuts fins que la massa estigui elàstica.


La introduïm en un bol i la tapem amb un film transparent i la deixem reposar entre 10 i 12h. Aquest és el temps mínim, però podeu deixar-la reposar més estona. Penseu, que aquesta massa us pot durar en bones condicions fins a tres dies. També podeu congelar-la i us durarà tres mesos.


Quan ja tenim la biga a punt, ens toca fer la massa.


Ingredients per a la massa


7g de llevat fresc

200ml d'aigua tèbia
250g de farina força blanca
1 culleradeta sal 
1 cullerada d'oli

Dissolem el llevat en l'aigua tèbia i ho deixem reposar 5 minuts. Tamisem la farina i li afegim la culleradeta de sal. Afegim a la massa mare l'aigua amb el llevat mentre anem batem la barreja amb una ma. Després, incorporem la farina, sense deixar de barrejar, i l'oli. Quan obtenim una massa homogènia, ho aboquem a una superfície enfarinada i amassem durant 5 mintus. Untem amb oli un bol gran i hi fiquem la massa. Tapem amb un film transparent i deixem reposar al voltant d'una hora i mitja, fins que la massa hagi duplicat la seva mida. 


Quan ha passat aquesta estona, pressionem la massa perquè tregui els gasos i l'estirem sobre la safata del forn enfarinada. Amb una cullera li donem una forma rectangular d'uns 2 centímetres i mig de gruix. Enfarinem una mica la superfície i deixem reposar de nou durant uns 40 minuts. 


Preescalfem el forn a temperatura màxima i col·loquem la xapata. Al forn introduïm un recipient amb aigua per aconseguir una crosta cruixent. Al cap de mitja hora la xapata estarà a punt. La traiem i la deixem refredar sobre una reixeta o una superfície de fusta perquè alliberi la humitat. Quan s'hagi refredat, estarà llesta per menjar. Bon profit!

3 comentaris:

  1. Ha quedat tremeeendo! Xapateta total! I amb les salsitxes amb ceba que ens els hem fet, el no va más!!!!

    ResponElimina
  2. nena al final seràs una experta en "panes del mundo"!

    ResponElimina
  3. Quantes ten sortem amb aquestes mesures una?

    ResponElimina