Pàgines

6 de març del 2011

Pa

Ja fa unes setmanes que m'he entestat en fer pa. La setmana passada vaig seguir una recepta ràpida per fer panets, utilitzant un truc, que és la cervesa tèbia, amb la intenció de fugir dels llargs temps de llevat que requereixen les receptes de tota la vida. El resultat d'aquest panets és molt bo, però la molla no és tan esponjosa ni la crosta tan cruixent. Així que avui, m'he decidit a fer una recepta de pa clàssica. Aquí la teniu!

Ingredients

250g de farina de blat integral
250g de farina blanca força
300ml d'aigua tèbia
15g de llevat fresc
sal
una culleradeta de sucre
un rajolinet d'oli
cereals o pipes per decorar

Per començar, prepararem una massa prefermentada o massa mare. D'aquest tipus de massa n'hi ha moltes. Per fer aquesta recepta farem servir la d'esponja que s'elabora  barrejant l'aigua tèbia amb el llevat, la farina integral, que haurem tamisat prèviament, i deixant reposar la barreja durant una mitja horeta. Passada aquesta eston, la barreja començarà a expulsar gasos i voldrà dir que la massa prefermentada estarà llesta. 




Afegim la resta de la farina, la sal, la culleradeta de sucre, que dona color a la crosta del pa i ajuda a que es conservi, i l'oli d'oliva, que com de més bona qualitat sigui millor, ho barregem amb una espàtula. Quan comenci a agafar cos ho bolquem en una superfície neta i ho amassem durant 15 minuts.

La tècnica d'amassar és tot un art i té com a objectiu crear les cadenes de gluten que donaran al pa una textura ben esponjosa. Per fer-ho cal que estirem la massa cap endavant amb una mà, mentre amb l'altre la subjectem, i la pleguem. Girem la massa 90º i repetim l'operació. A mesura que anem amassant veurem com la massa va canviant la consistència i es fa elàstica i fina. En aquest punt, si cal, anirem rectificant la massa, potser ens cal afegir  més aigua o més farina, depenent com tinguem la massa. Hem d'aconseguir que sigui elàstica, però a l'hora que no estigui molt enganxosa i es pugui treballar.

Passats els 15 minuts, deixem d'amassar, fem una bola amb la pasta i la deixem reposar en un bol que haurem untat amb una mica d'oli, cobert amb un drap humit durant 1 hora i mitja, o fins que la massa hagi duplicat la seva mida. 

Passada aquesta estona, posem la massa sobre una superfície neta i l'aixefem perquè expulsi els gasos. Li donem la forma que vulguem, hi posem els cereals  o les pipes que ens serviran per decorar. Ho col·loquem a la safata del forn i ho deixem reposar una horeta més. 

Quan hagi duplicat la seva mida, el pa estarà llest per enfornar! Només haurem de fer uns petits talls a la superfície amb un ganivet afilat i mullat, perquè la massa no s'enganxi. L'objectiu de fer el tall és facilitar que el pa s'expandeixi quan el coguem i donar un acabat més maco. Posem la massa al forn preescalfat a 220ºC i hi coloquem també un recipient amb una mica d'aigua perquè formi vapor al forn i quedi una crosta ben cruixent. 

Els 10 primers minuts de cocció són els més importants, per tant evitarem obrir la porta del forn durant aquesta estona. Passats els 10 minuts, el pa haurà guanyat el seu volum màxim. Si veiem que es comença a torrar per sobre baixarem la temperatura, si és necessari fins als 180º. 


Passats entre 45 minuts i una hora, dependrà del forn, el pa estarà llest. Per comprovar que el pa està ben cuit, el girarem i li donarem uns copets. Si sona buit és que està a punt! El deixarem refredar damunt d'una reixeta o, si no en teniu, damunt una fusta, perquè s'escapi l'excés d'humitat i no s'estovi.  Quan s'hagi refredat ja estarà a punt per menjar! 

2 comentaris:

  1. Us puc assegurar que està tant bo com sembla!! Ben cruixent per fora i toveeeeet per dins!! Bonííííííssiiiiiiiiiiiim!!!

    ResponElimina
  2. té una bona pinta! i tinc una ganusa a aquestes hores! petons als dos!

    ResponElimina